Suomeksiin English
Jet World Masters

Vieraileville lentäjille

Toivomme mahdollisimman monen tulevan seuraamaan ilmateitse kilpailuita. Kilpailut pidetään kiitotiellä 15/33 eli ns. yläkentällä, joka on suljettu ja varattu vain lennokkitoimintaan kilpailun ja sitä edeltävän harjoitusviikon ajan. Sen sijaan kiitotie 09/27 eli ns. alakenttä pidetään avoinna. Alakentän asematasolla on tankkausasema, lentobensiiniä AVGAS 100 LL on saatavana. Maksuvälineenä käy sirukortti, esim. Visa ja Visa Electron. Pe-su 11.-13.8 perimme laskeutumismaksua 10 euroa per kone, joka on maksettava käteisellä. Lentäen saapuvilta ei veloiteta pääsymaksua alueelle. AVGAS 100 LL maksaa 7.-20.8.2017 välisen ajan 2,25€ /litra.

Jotta kilpailuiden järjestäminen olisi turvallista, haimme kilpailun suojaksi tilapäisen rajoitusalueen. Rajoitusalueen korkeusrajat ovat maan pinnasta lentopinnalle 140 (SFC-FL140). Rajoitusalueen ollessa voimassa alueella saa lentää vain AIRBOSSin hyväksynnällä ja koordinoimana. Päätöksestä on julkaistu AIP Supplement

AIRBOSSin puhelinnumero on 

Rajoitusalue on voimassa seuraavina aikoina:

Maanantai 7.8.2017 - torstai 10.8.2017 sekä sunnuntai 13.8.2017 päivittäin UTC maanpinnalta lentopinnalle FL 140 asti (SCF-FL140)

Perjantai 11.8.2017 - lauantai 12.8.2017 ja maanantai 14.8.2017 - lauantai 19.8.2017 UTC maanpinnalta lentopinnalle FL 55 asti (SCF-FL55)

Sunnuntaina 13.8 ilmatila varataan lentonäytöskäyttöön klo 14 alkaen, saavu ennen sitä.

HUOM: Niinisalon muut rajoitusalueet voivat olla aktiivisia tämän alueen tilanteesta riippumatta. Tarkasta NAV WRNGS!

Luvatonta rajoitusalueelle lentämistä valvoo Ilmavoimien normaali ilmavalvonta. 

Lentäessäsi valvomattomassa ilmatilassa suosittelemme aluelennonjohdon taajuudeen kuuntelemista (127,100 MHz).

SAAPUMINEN

Maanantai 7.8 - lauantai 19.8 Jämin liikennettä koordinoi AIRBOSS taajuudella 123,650MHz. AIRBOSS antaa suosituksia halutusta toiminnastasi, mutta hän ei ole lennonjohtaja. Turvallinen liikehtiminen jää siis edelleen ilma-aluksen päällikön vastuulle. Tästä huolimatta sinulta odotetaan suositusten mukaista toimintaa hyvän lentoturvallisuustason ylläpitämiseksi. Mikäli haluat tulla Jämille radiottomalla koneella ota etukäteen yhteyttä AIRBOSSin puhelinnumeroon ja sovi saapumis- tai poistumiskuvio aikoineen erikseen.

Rajoitusalueen ollessa aktiivinen on noudatettava alla olevan kartan mukaisia lentoreittejä ja "ilmoittautumispaikkoja". Vaikkei rajoitusalue olisikaan aktiivinen, odotamme sinulta kartan mukaista toimintaa ja ilmoituksia.


ANC Jämi reittikartta (kopio)

Käytettävissä on neljä ilmoittautumispaikkaa, Lavia, Vesajärvi, Kilvakkala ja Kovelahti (ympyrät). Lisäksi on käytössä Jämijärven odotusalue (kolmio). Huomioi, että pisteet ja alueet eivät ole tiheästi asuttujen alueiden yläpuolella, vältä lentämistä kylien tms. yllä.

Ilmoittautumispaikkojen koordinaatit ovat seuraavat (WGS-84, DD mm ss):

  • Lavia 61 36 00N 022 33 00E
  • Vesajärvi 61 38 27 N 022 52 34E
  • Kilvakkala 61 45 00N 023 01 00E
  • Kovelahti 61 54 00N 022 52 00E
  • Jämijärvi 61 50 00N 022 43 00E
Kuvassa rajoitusalue on merkitty sinisellä viivalla Jämin lentopaikan ympärillä, ja se noudattelee karttaan merkityn EFD142 -alueen rajoja. Alueen kiertämiseksi lennä violetilla viivalla merkittyjä reittejä.

Voit liittyä tulosuunnasta katsoen lähimmälle ilmoittautumispaikalle ja siitä reittiä vastapäivään kohti Kovelahtea.

Rajoitusalueen ollessa voimassa pisteeltä "Kovelahti" ei voi jatkaa kohti pistettä "Jämijärvi" vaan on odotettava AIRBOSSin lupaa lentää alueelle Kovelahdelta. Lentonäytöksen ollessa käynnissä sunnuntaina 13.8 AIRBOSS antaa em. luvan vain poikkeustapauksissa. 

Mikäli rajoitusalue aktivoituu ja/tai lentonäytös alkaa ennen kuin laskelmiesi mukaisesti ehdit laskuun, jää odottamaan pisteelle "Kovelahti", tai jollekin aiemmista pisteistä. Mikäli polttoainetilanne ei mahdollista pitkää odotusta, voit käyttää Tampere-Pirkkalaa tai Hämeenkyrön lentopaikkaa odotukseen. Hämeenkyröstä ei saa polttoainetta, joten mikäli tarvitset tankkausta, käytä Tampere-Pirkkalaa.

Ilmoittaudu Jämin jaksolla 123,650MHz muutamaa minuuttia ennen ilmoittautumispaikkaa. Käytä kutsuna "Jämin liikenteen" sijasta termiä "AIRBOSS". Esimerkiksi: "AIRBOSS, OH-CGF Porin suunnasta, kaksi minuuttia Lavialle." Mikäli AIRBOSS ei vastaa, saatat olla radiokuuluvuuden kannalta liian kaukana. Ilmoita tällöin sokkona ylittäessäsi pisteen "Lavia": "OH-CGF Lavia, arvio Kilvakkalaan yksi viisi" (15 yli tasatunti, aika kellonajan minuutteina) ja jatka lentämistä violetin viivan osoittamaa reittiä kohti Kilvakkalaa. Kaksi minuuttia ennen Kilvakkalaa kutsu AIRBOSSia uudelleen samalla tavalla. Muista, että monet muutkin ovat tulossa samojen pisteiden kautta, pidä siis silmät auki.

Kun AIRBOSS kuulee lähetyksesi, saat Jämin QNH:n ja käytössä olevan kiitotien, sekä tiedon rajoitusalueen mahdollisesta aktiivisuudesta, esimerkiksi: "OGH AIRBOSS, Jämin QNH 1009, käytössä kiitotie 27, ilmoita Kovelahti". Jatka lentämistä Kilvakkalan kautta kohti Kovelahtea. AIRBOSS ei varoita muusta liikenteestä, paitsi jos tiedossa on erityisen paljon koneita jollakin ilmoittautumispaikalla. Pidä korvat auki ja kuuntele muiden antamia vastaavia ilmoituksia. Huomioi, että ilmassa voi olla myös radiottomia koneita.

Normaalitapauksessa lennä reittiä Lavia - Kilvakkala - Kovelahti - Jämijärvi, ilmoita pisteet kuten aiemmin on ohjeistettu, ja liity pohjoisesta joko myötätuuleen 09 tai oikeaan myötätuuleen 27 alla olevan kuvan mukaisesti. Tee liittymisestä ja laskeutumisesta normaalit ilmoitukset, älä odota AIRBOSSin kuittauksia. AIRBOSS voi antaa ohjeita odottamisesta jollakin pisteellä tms.

Jämille saapuvat suuremmat koneet (DC-3 yms.) voivat AIRBOSSin ohjeiden mukaisesti liittyä suoraan pitkälle loppuosalle 09 tai 27 muuta liikennettä varoen. Lentokorkeutta ei ole määritelty tarkasti. Jos mahdollista, lennä Jämijärven jälkeen laskukierroksessa korkeudella 1000ft MSL.

                       EFJMcircuit mod2

Laskeuduttuasi sinua opastavat "parkkipirkkomme", jotka tunnistat huomioliiveistä, he ovat sinua kentällä vastassa. Opastukset annetaan käsimerkein, tarvittaessa myös radioitse Jämin jaksolla. Kiitotiellä 09/27 voi olla ajoittain ruuhkaa, jos mahdollista käytä kiitotietä vain nousuihin ja laskuihin, pyri pitämään kiitotie vapaana perässäsi laskeutuville koneille. Jos voit, rullaa laskun jälkeen kiitotien päähän ja sieltä ulos, tai ulos nurmelle jo ennen kiitotien loppua. Ennen lentoonlähtöä tee sama toisinpäin, jos mahdollista. Koekäytä moottorisi muut huomioiden ennen kiitotielle siirtymistä ja käytä nurmialuetta rullaamiseen.

Sunnuntain 13.8 lentonäytöksen aikana klo 14-17 sekä lentonäytöksen harjoituspäivänä ei lentonäytöslinjan alle pysäköidyille koneille voi mennä. Taukojen aikana liikkuminen sen sijaan on sallittua. 

Lentäen saapuvilta perimme laskeutumismaksua 10€ per ilma-alus pe-su 11.-13.8. Ilma-aluksen miehistö ja matkustaja pääsevät tapahtumaan veloituksetta kaikkina päivinä. Lähin pankkiautomaatti on Jämijärven keskustassa jonne on matkaa noin seitsemän kilometriä, varaa siis ainakin kymppi käteistä mukaan. Laskeutumismaksun voit maksaa heti laskeutumisen jälkeen.

Suosittelemme lentosuunnitelman tekoa ennen lentoonlähtöä sekä transponderin käyttöä, erityisesti jos aiot lentää valvotussa ilmatilassa. 

Laskeuduttuasi muista päättää lentosuunnitelmasi!

POISTUMINEN


Suosittelemme lennonvalmistelun tekemistä Jämi Areenan infopisteellämme. Siellä voit tarkastaa bulletiinit ja säät, sekä jättää lentosuunnitelman. Suosittelemme lähtöilmoituksen tekemistä aluelennonjohtoon odotuspaikalla, välittömästi ennen lentoonlähtöä puhelimella numeroon (lentosuunnitelman kohtaan 18 maininta "RMK/DEP PHONE ACC"). Vaihtoehtoinen tapa on tehdä ilmoitus lentoonlähdön jälkeen radiolla ("RMK/DEP RTF ACC 127.100").

Mikäli vaara- ja/tai rajoitusalueet eivät ole aktiivisia, lennä kiitotien suunnassa sen jatkeella vähintään 2nm etäisyydelle ja kaarra sitten haluttuun suuntaan. Mikäli käytössä on kiitotie 27 ja olet menossa pohjoisen tai idän suuntiin, nouse kiitotien suunnassa korkeudelle 1500ft MSL ja kaarra sen jälkeen oikean kautta haluttuun suuntaan. Huomioi, että leikkaat Jämille saapuvien koneiden reittejä.

AIRBOSS voi antaa muunkinlaisia suosituksia.

HUOM! Näihin ohjeisiin saattaa tulla muutoksia. Tarkista ohjeet ennen lähtöäsi. 

Kaikki oikeudet pidätetään.


 

Aviator logo 1 (kopio)

Varusteleka logo

Huom!

Jussi Kangas

Siivet logo 2016 final 3 kk sini (kopio)

160ts

Emron logoRGB

160paritech

Skyhigh (kopio)

Jämilogo (kopio)      Jämijärvi vaakuna (kopio 1) (kopio)

Ilmavoimamuseo-logo (kopio) Hcf (kopio)